Technologia żywności

Tytuł zawodowy: Technik żywienia i gospodarstwa domowego Cykl kształcenia: 2 lata - 4 semestry

Technik żywienia i gospodarstwa domowego organizuje, nadzoruje i kieruje pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego.

Perspektywy zatrudnienia: absolwent przygotowany jest do podjęcia pracy w zakładach gastronomicznych i hotelarskich, stołówkach zamkniętych (w bursach, internatach, domach wczasowych), handlu produktami spożywczymi i gospodarstwa domowego oraz do pracy na własny rachunek np. agroturystyka.

Przedmioty:

  • Podstawy techniki
  • Technologia żywności
  • Mikrobiologia żywności
  • Analiza żywności
  • Przepisy ruchu drogowego
  • Podstawy ekonomii
  • Marketing
  • Zarządzanie firmą
  • Przedmiot specjalizacyjny
  • Zajęcia praktyczne
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Praktyka zawodowa